Hacettepe Üniversitesi | Araştırma Merkezleri | İdari Birimler
Dergi "Hacettepe" Projesi
 

Merkezin hem amaçlarına uygun kamuoyunun oluşturulması, hem de bu amaçların bir parçası olarak tasarlanan projeler kapsamında üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösterecek bir derginin yayınlanması hedeflenmektedir. İlk sayısının Haziran ayında tanıtım amaçlı olarak çıkarılması düşünülen derginin düzenli olarak önümüzdeki yeni öğretim yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır. 

AMAÇ:

Gençlerin yönetişimlere demokratik katılımlarını teşvik etmek, başta üniversite olmak üzere çevre ve ülke sorunlarına ilişkin duyarlılıklarını geliştirmek, yenilikçi fikirlerini ve görüşlerini toplumla paylaşmalarına olanak sağlamak, merkezimizin bu yöndeki etkinliklerine ilişkin kamuoyu yaratmak,  tüm bu amaçlar doğrultusunda demokratik tartışma ortamına ilişkin bir platform oluşturmak, gerek üniversite içi, gerekse ilgili sivil ve kamu kuruluşları ile etkin iletişim kanallarını oluşturmak, örgütlenerek kamusal alanda çok daha etkin olmalarını sağlamak, kültürel, sanatsal ve bilimsel yeteneklerini, becerilerini kamuoyuyla paylaşmalarını sağlamak projenin temel amaçları olarak ifade edilebilir.

 

DERGİNİN ADI:

Derginin adı tüm üniversite öğrenci ve akademik personelinin öneri ve seçimleri ile belirlenecektir.

 

DERGİNİN PERİYOT ve FORMATI:

Dergi başlangıçta aylık olarak çıkarılacaktır. Ancak uygulamanın yerleşmesini müteakip kademeli olarak periyodu arttırılarak haftalık olarak yayınlanacaktır. Başlangıçta Derginin yayını Merkezimizin web sitesinde PDF formatında yayınlanacaktır. İleride gerekli sponsorların temini ile basılı olarak yayınlanması hedeflenmektedir.

 

DERGİNİN İÇERİĞİ:

Dergide yer alması ön görülen konular temel başlıklar altında şu şekilde özetlenebilir;

1.        Üniversitenin etkinliklerine ve sorunlarına ilişkin haberler, tartışmalar,

2.        Özellikle başta kendi üniversitemiz olmak üzere, tüm üniversite, eğitim sistemi, öğrenci ve akademisyenlerin problemleri, merkezin temel faaliyet alanında yer alan konular ve ülkenin güncel konularına ilişkin köşe yazıları,

3.        Son döneme ilişkin ülke gündeminde yer alan haber derlemeleri,

4.        Kitap özetleri,

5.    Ulusal ya da küresel temel problemlere ilişkin, kapsamlı, akademik yayınlarda olması gereken katı kurallara bağlı olmamakla birlikte, benzer bir içerik ve yeterlilik taşıyan makaleler,

6.        Kültür, sanat etkinlik ve haberleri,

        Yerel çevre sorunları,

       Öncelikle gençlerin sağlık problemleri ve çözümleri,

7.        Karikatür ve fotoğraflar,

8.        Röportaj haber/yorumlar,

9.        Gezi/inceleme notları,

10.     Anı/biyografi çalışmaları,

11.   Merkezin ve üniversitenin diğer merkezlerinin amacına uygun aydınlatıcı, eğitici, araştırmaya yönelik yayınlar.

 

YAYIN ORGANLARI:

 

EDİTÖR:

 

 

 

 

 

  

EDİTÖR YARDIMCILARI:

 

 

 

YAYIN KURULU:

 

 

 

 

 

  

 

 

DANIŞMA KURULU:

  

 

 

GENEL SEKRETER:

 

 

 

 

SANATSAL EDİTÖRLER:

Dergi yayınında sorumluluk üstlenecek temel organlar ve sorumlulukları şu şekilde öngörülmektedir;

 

Editör, yardımcılarıyla birlikte derginin işletiminden ve yayınlardan birincil derecede sorumludur; Dergiye yayımı için gönderilen materyallerin yayım ilkelerine uygunlukları açısından bir ön eleme yaparak, yayımı için gerekli koşulları da belirterek yayın kuruluna havale eder. Editör ya da yardımcılarından biri yayın kuruluna başkanlık eder. Editör Üniversite akademik personel ve Merkez organlarında görev alan kişiler arasından Merkez Yönetim Kurulunun önerisiyle Rektör tarafından 2 yıl süre için atanır. Rektör ihtiyaç doğması halinde Editörü bu süreyi beklemeden görevden alabilir ve yeni editör yukarıda belirtilen usulle yeniden seçilir. Dergi,  editörün ya da yetkili kıldığı yardımcılarından birinin onaylamasını müteakip yayınlanır.

 

 Editör, sorumluluk ve yetkilerini dönemsel olarak ya da sürekli, kısmen ya da tamamen iki editör yardımcısıyla paylaşır. Editör yardımcıları Editör tarafından üniversite akademik personeli arasından seçilir. Görev süreleri editörle birlikte ya da editörün talebiyle son bulur.

 

 Genel yayın politikalarının çerçevesinde derginin ilgili yayınlarına ilişkin yayın politikalarını belirlemek, buna ilişkin düzenlemeleri yapmak, projeler geliştirmek, yayınlanmak üzere editörlükten gelen materyallerin değerlendirilmesini yaparak seçmek ve yayına hazırlamak, gerektiğinde danışma kurullarından bilgi almak yayın kurulunun görevleri arasındadır. Yayın Kurulu, 6’sı Merkez organlarında ya da etkinliklerinde sorumluluk alan öğrenciler arasından seçimle, altısı da akademisyen ya da Merkezin organlarında görev alan öğrenciler dışındaki katılımcılar arasından (aktif yada emekli) Merkez Yönetim Kurulunca 2(iki) yıl süre için atanırlar. Editör ya da belirleyeceği yardımcılarından biri Yayın Kurulunun faaliyetlerine başkan sıfatıyla katılır. Yayına alınacak materyaller Yayın Kurulunda çoğunluğun kararıyla belirlenir. Yayın kurulu etkinliklerine düzenli katılmayan ve temel yayın ilkelerine uyma konusunda sürekli olarak özensiz davranan kurul üyesi Merkez Yönetim Kurulunca görevden alınabilir.

 

Belli alanlarda uzman sıfatıyla Yayın Kuruluna danışmanlık hizmeti vermek üzere Üniversite akademisyenleri arasından (Emekli ya da aktif) Merkez Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen sayıda 2(iki) yıl süre için tayin edilirler.  Danışma Kurulu aynı zamanda derginin faaliyetlerine ilişkin eleştirilerin toplanarak, editör ve Yayın Kuruluna Raporlanmasında sorumluluk üstlenirler.

 

Editör ve editör yardımcılarına bağlı olarak çalışır. Üniversite akademik personeli ya da ikinci sınıfı bitirmiş öğrenciler arasından editör tarafından atanır. Organizasyonun tüm fiili işleyişinden ve iletişimi faaliyetlerinden başta olmak üzere editör tarafından verilecek görevleri yerine getirir: Bu etkinlikler için gerek duyulan sayıda diğer çalışanlar ile muhabirlerin yönlendirilmesinden sorumludur. Gerek duyulduğunda yine editör tarafından görevden alınırlar. Ayrıca görev süreleri editörün ayrılması ile doğal olarak sona erer. 

 Derginin nihai olarak yayına hazırlanmasını sağlarlar. Editörün uygun göreceği sayıda belirlenerek atamaları ve görev paylaşımı yapılır. Editörlüğe karşı sorumludurlar. 

 

YAYIN İLKELERİ:

Yayınlarda uyulması zorunlu temel ilkeler şunlardır;

-          Tüm yayınların bu alandaki ulusal ve uluslar arası temel ilkelere ve ulusal yasalara uygunluğu aranır.

-          Bir üniversite yayını olması nedeniyle yayınlarda belli bir akademik bakış açısına, doğru ve sağlıklı verilere ve özenli bir dil kullanımına sahip olması beklenilir. Yayın Kurulu bu konuda yetersiz görülen materyalleri gerekçeleriyle ret eder ya da gerekli düzeltmelerin yapılmasını talep edebilir.

-          Yayın kurulunun sunulan materyallerin temel düşünce ve önerilerine müdahale etme hakkı bulunmaz.

-          Yayın Kurulu, her açıdan (karşıt düşüncelerin ifadesi, öğrenci-akademisyen gibi) dengeleri gözetir.

-          Tutarlı ve sağlıklı verilerle desteklenmiş olmak kaydıyla her türlü düşünce ifade edilebilir. Ancak hiçbir düşünce şiddeti övemez, tavsiye edemez, şiddete çağrıda bulunamaz.

-          Olabildiğince farklı kişilerin görüşlerinin yansıtılmasına olanak sağlamaya özen gösterilir,

 

SPONSORLUK:

Derginin kalitesinin yükseltilmesi, basılı yayına geçilmesi, etkinliğe katılan öğrencilerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi, merkeze gelir temin edilmesi amacıyla nakdi ya da mal ya da hizmet olarak sponsorluk anlaşmaları gerçekleştirilebilecektir. Bu anlaşmalar Merkez Yönetim Kurulunca takip edilerek Rektörlük onayını müteakip yürürlüğe geçecektir.  Sponsorluk hizmeti karşılığı dergide hizmetin boyutuyla orantılı olarak ilgili firma ya da kuruluşa ilişkin promosyon alanı tahsis edilecektir. Burada yapılacak yayınlar ilgili yasalara uygun olmak durumundadır. 

BEKLENEN FAYDALAR:

Proje uygulamasından beklenilen faydalar kısaca şu temel unsurlarda özetlenebilir;

1.        Yöneticiler, akademisyenler, öğrenciler arasında etkin bir iletişim platformu oluşturmak,

2.       Karşıt görüşlerin, demokratik bir platformda sorunları tartışarak uzlaşmalarını ve yakınlaşmalarını sağlamak,

3.      Karşıt gruplar arası empatinin geliştirilerek hoşgörünün oluşmasını desteklemek,

4. Başta gençler olmak üzere toplumun sosyal problemlere duyarlılıklarını arttırmak, sosyal sorumluluk bilincini yükseltmek,

5.      Özellikle gençlerin toplumun karar alma süreçlerine katılımlarını teşvik etmek, bu alanda kamuoyu oluşturmak,

6.  Gençlerin ve toplumdaki diğer bireylerin sosyal sorumluluk projelerine etkin katılımlarını sağlamak,

7.        Üniversite etkinliklerinin duyurulmasını sağlamak,

8.    Kendinden denetimin sağlanarak, üniversitedeki etkinliklerin kalitesini yükseltmek,

9.      Üniversitenin ve öğrencilerin problemlerine ilişkin kamuoyunun dikkatini çekmek,

10. Gençlerin, liderlik, yönetişim, ekip çalışması, hitabet gibi yeteneklerinin ortaya çıkmasını ve geliştirilmesini sağlamak,

11.     Gençlerin yenilikçi fikirlerini ortaya çıkarmak,

12. Olguların değerlendirilmesinde akademik bakış açısının ve akademik analitik çözümleme yetisinin geliştirilerek yaşama aktarılmasını sağlamak.

 

DERGİNİN ADI:

 

 
YAYINLAYAN:

 

H. Ü Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi
EDİTÖR:

EDİTÖR YARDIMCILARI:

GENEL SEKRETER:

 

 
YAYIN KURULU:

 

 
DANIŞMA KURULU:

 

 
SANAT YÖNETMENİ:

 

 
YAYINA HAZIRLAYANLAR:

 

 

İLETİŞİM:

 

.

 

 

 

 
 

 

 

06.04.2011    

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Araştırma ve Uygulama Merkezi(HUSSAM)
06800 Beytepe Ankara

e-Mail: hussam@hacettepe.edu.tr